Reflexologie

Voetreflexologie Voet reflexologie
De reflexologie techniek waarmee ik ben opgeleid gebruikt de methode van de “Zone Therapie”.
Deze werd ontwikkeld door Eunice Ingham, waarbij Hanne Marquardt nog werd opgeleid. Hanne heeft de techniek meer en meer verfijnd en geeft nog steeds wereldwijd onderricht, niet tegenstaande haar hoge leeftijd van 81 jaar.  Ik heb verschillende voetreflexologie cursussen bij Hanne gevolgd.
 
Er wordt vooral op de voeten gewerkt maar op de handen kan optioneel ook gebeuren. Op de handen wordt hoofdzakelijk het “huiswerk” voor de cliënt meegegeven.
 
Reflex moet gezien worden als een “spiegelreflectie” van het lichaam op de voeten. Wanneer je rechtop zit met gestrekte benen voor je dan moet je veronderstellen dat er een spiegel op de voetrug staat en dan zie je daarin het lichaam “gereflecteerd”.
 
Dus op de rugkant van de voeten zie je de voorkant van het lichaam en dan vindt je de rug op de zool van ‘de voeten en daartussen de binnenkant van het lichaam zoals het zich anatomisch in het lichaam bevindt.
 
Door op bepaalde manieren te werken op de voeten kunnen we het ganse lichaam stimuleren, dus de
circulatie van alle lichaamsvochten, de energie en de hormonen.
Door specifieke werkwijze kunnen we eveneens de bezenuwing stimuleren en beïnvloeden. Hiervoor wordt de “Neuro reflexologie” gebruikt. 
Kan praktisch altijd worden gegeven, enkel in geval van temperatuurs  verhoging of bij flebitis, ontsteking van de aders kan deze therapie niet worden toegepast.
In alle andere omstandigheden kan bij iedereen voetreflexologie worden toegepast.
 Gelaatsreflexologie
Gelaatsreflexologie
Door het gebruik van gelaatsreflexologie kan zelfs zeer goed op de hersenfuncties en bezenuwing gewerkt worden. Deze methode werd door Lone Sorensen, een Deense reflexologist, ontwikkeld.
 
Ze heeft zeer veel gewerkt met kinderen en volwassenen die hersenletsels hadden en hier heeft zij ondervonden dat hoe sneller er wordt gestart met gelaatsreflexologie hoe sneller de revalidatie op gang komt.
Dit geldt voor mensen met hersentrauma’s, CVA, TIA en dergelijke.
 
Kinderen met hersen problemen, reageren zeer goed op de “Temprana techniek“. Deze wordt aan de ouders, familie en verzorgers aangeleerd, zodat er dagelijks kan gewerkt worden en hierdoor kunnen motorische en mentale functies verbeteren, zoals verkeerde stand van de kaken, kwijlen, zelfstandig zitten of staan ……
Voor meer diepgaande voorbeelden kan U naar deze pagina gaan waar case studies van verschillende symptomen beschreven worden
Gelaatsreflexologie heeft geen enkele tegenindicatie, er kan altijd mee gewerkt worden vanaf de geboorte tot aan het sterven.
Ik ben nu ook instructrice in deze techniek voor België en ik organiseer ieder jaar cursussen, zie deze pagina.